miercuri, 12 ianuarie 2011

Bijuteriile office sau cum ne accesorizăm ţinuta la birou

Pentru multe dintre noi, conceptul de office jewelry nu este foarte bine conturat. Nedorind în niciun fel să generalizez, nu am putut să nu observ în firmele cu care am avut tangenţe de-a lungul timpului, doamne sau domnişoare care, având o muncă de birou, fie erau mult prea accesorizate pentru nivelul postului pe care îl ocupau, fie ţinuta lor nu includea niciun fel de accesoriu. Nu doresc să mă opresc în acest articol asupra ţinutei în ansamblul ei, lăsând acest aspect în grija designerilor specialişti în vestimentaţie. Mă refer în special la acele cazuri în care ţinuta vestimentară este una cel puţin adecvată, dar în care accesoriile lasă de dorit!

Pe de-o parte, în cazul multora dintre doamnele care lucrează într-o companie mare, noţiunea de ţinută monocromă nu include altfel de bijuterii decât nişte simpli cercei, aproape insesizabili. Chiar dacă suntem la început de carieră, când toate eforturile noastre se îndreaptă spre construirea unei imagini hyper-profesioniste, sau, dimpotrivă, suntem în etapa în care vânăm postul de executive în cadrul companiei pentru care lucrăm, acesta nu reprezintă un motiv pentru a renunţa la feminitate, la graţia pe care ne-o conferă o bijuterie bine aleasă, care să adauge un plus de strălucire şi rafinament ţinutei noastre de zi cu zi.

La polul opus, cred că nu există nimic mai nepotrivit şi mai lipsit de rafinament decât un colier masiv, fie el din metal preţios sau pur şi simplu, un accesoriu fashionable care iese ostentativ în evidenţă în mijlocul unei zile de lucru obişnuite… Răsfoind revistele de modă, mă opresc de multe ori asupra unor articole semnate de specialişti în domeniul design-ului vestimentar, care promovează unele ţinute aşa-zis “office”, absolut ieşite din tiparele corporatiste şi nu pot să nu mă întreb, invariabil: dacă autorul articolului respectiv ar fi managerul Vodafone România ar angaja o persoană îmbrăcată în acest fel? Nu vorbim aici de un job în cadrul unei agenţii de creaţie sau de companii din sfera artistică în general, în care unele extravaganţe vestimentare şi la nivelul accesoriilor sunt permise şi chiar încurajate. Totuşi, brăţările tip cătuşă, colierele statement sau cerceii tip roată se situează în afara normelor conservatoare de birou şi nu au ce să caute într-o ţinută office! Punct.

Bijuteriile sunt purtătoare de mesaje. A purta o brăţară tip şarpe încolăcit, chiar dacă e lucrată dintr-un metal preţios, este un accesoriu nepotrivit la birou, dar poate fi un excelent accesoriu într-o altă împrejurare. De asemenea, zgomotul produs cerceii atârnători ai unei persoane care ţine o prezentare nu numai că va distrage atenţia auditoriului de la aspectele importante care îi sunt prezentate, dar poate reprezenta un punct de plecare în a ne face o idee despre profesionalismului de care dă dovadă acea presoană. Este, aşadar, de evitat orice bijuterie care produce zgomot în ţimpul mersului sau în contact cu alte obiecte!

Sunt voci care susţin că bijuteriile office trebuie să fie scumpe. Nu sunt în totalitate de acord cu acest lucru; bijuteriile office trebuie să fie de bon goût. Ele sunt fine şi nu atrag atenţia, ci potenţează şi completează ţinuta. Aşadar, nu opulenţa bijuteriilor, ci rafinamentul acestora este cel care conferă eleganţă unei ţinute de birou. De asemenea, bijuteriile la birou se poartă cu măsură. Nu este neapărat nevoie să accesorizăm o singură ţinută cu cercei, brăţară, inel(e) şi colier, chiar dacă setul pe care îl avem deţine toate componentele enumerate. Ţinuta poate părea prea încărcată în această situaţie. În cazul celor care optează pentru seturi, a purta un set de bijuterii nu înseamnă că acel set se şi potriveşte ţinutei şi trebuie acordată o mare atenţie asortării bijuteriilor cu costumul şi cămaşa. Doamnele considerate elegante au învăţat cu greu şi în timp arta asortării.

Tot ce este sclipitor, fie strasuri sau pietre autentice, nu se poartă la birou. Prefer un inel cu o singură piatră de culoare opacă unui inel cu muuuulte pietricele sclipitoare. Perlele, în special dacă sunt veritabile, nu ar trebui să lipsească din caseta de bijuterii, reprezentând accesorii clasice pentru seară!

Care sunt bijuteriile care nu ar trebui sa lipsească dintr-o ţinută de birou? Personal, susţin teoria conform căreia cerceii nu ar trebui să lipsească niciodată din ţinuta office a unei femei. Bine aleşi, fini, bobiţe sau cercei atârnători (nu mai lungi de 1 – 1.5 cm), ei dau strălucire persoanei care îi poartă. La cercei se poate asorta un pandant din acelaşi set, un inel sau o broşă cu design similar (despre broşe voi discuta pe larg într-un articol viitor).

Design-ul bijuteriilor office trebuie să fie unul simplu. Bijuteriile elaborate sunt destinate unui alt moment al zilei şi unor alte ocazii. Sunt de evitat bijuteriile cu design copilăresc, din alte materiale decât metalul. Oricât de eco am fi, nu este recomandabil ca la birou să purtăm bijuterii din coajă de portocală, scorţişoară, lemn, fibre textile sau altele asemenea, iar sfera bijuteriilor fantezie se exclude total din acest context. Bijuteriile cu un design care întruchipează personaje ca Tweety the bird, pisicuţa Hello Kitty, simboluri precum “$”, “OK”, “sex, drugs & rock’n roll” sau alte asemenea, este bine să le păstrăm pentru alte ocazii, chiar dacă ne mândrim cu un spirit tânăr şi efervescent.

Am auzit de multe ori declaraţii precum “Aşa sunt eu şi nu vreau să îmi inhib personalitatea”. Am convingerea că a ne conforma unor standarde vestimentare la locul de muncă nu ne împiedică în niciun fel să ne manifestăm personalitatea. Dimpotrivă, nerespectarea lor ne poate împiedica să obţinem un job mai bun sau poate da impresia că suntem persoane neserioase, lipsite de profesionalism, putând ajunge chiar la extrema în care nici măcar nu ni se mai acordă oportunitatea demonstrării competenţei personale şi profesionale. Suntem deja catalogate!

M-am gândit să creez o colecţie de bijuterii office şi chiar să creez o secţiune specială pe blog pentru postarea acestora. Vor fi cu totul diferite de bijuteriile elaborate cu care v-am obişnuit. În zilele ce urmează voi posta câteva dintre ele.
Giulia

Foto: Katarina Witt, sursa web


"Many individuals have, like uncut diamonds, shining qualities beneath a rough exterior." 
Juvenal

Niciun comentariu: